Odporúčanie pre prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania uzatvoreného sektoru - závodné jedálne
Zariadenia spoločného stravovania uzatvoreného sektoru poskytujú stravovacie služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov alebo nápojov na pracoviskách.
-
Zamestnanci sú pred vstupom do jedálne povinní umyť si ruky mydlom a vodou alebo použili dezinfekciu rúk pri vstupe; Ako si správne umývať ruky?
- Je nutné prijať režimové opatrenia, predĺžiť čas výdaja, aby neboli priestory jedálne preplnené a zamestnanci mohli prichádzať po menších skupinkách. Odporúčané je, aby pri stravovaní bola dodržaná vzdialenosť minimálne 2 m. Priestory, do ktorých stravníci vstupujú, musia byť pravidelne dezinfikované účelovým dezinfekčným prostriedkom s virucídnym účinkom s predpísanou koncentráciou a dobou pôsobenia. Pozornosť musí byť venovaná najmä povrchom, ktorých sa stravníci dotýkajú, prípadne, ktoré môžu byť kontaminované pri kýchaní, kašľaní a rozprávaní. Jedná sa najmä o stoly, stoličky, podlahy, kľučky, obslužné a výdajné pulty, WC. V čase výdaja je nutné zaviesť systém dezinfekcie jedálenských stolov, výdajných pultov, kľučiek v pravidelných 0,5 – 1 hodinových intervaloch účelovým dezinfekčným prostriedkom.
- Dôležité je venovať zvýšenú pozornosť umývaniu stolového riadu a tácok. V prípade strojového umývania v umývačke riadu je nutné zvoliť program s najvyššou možnou teplotou umývania a oplachom vodou minimálne s teplotou 80 °C.
- Obsluhujúci personál musí byť poučený o nutnosti dodržiavania zásad respiračnej hygieny a pravidelného a častého umývania rúk najmenej 30 sekúnd vodou a mydlom. V situáciách, kedy nie je možné vykonať hygienu rúk vodou a mydlom, je nutné použiť alkoholový dezinfekčný prostriedok minimálne so 70 % obsahu alkoholu alebo iný virucídny prostriedok.
- Personál, ktorý javí príznaky respiračného ochorenia, musí byť vylúčený z pracovnej činnosti.
- Obsluhujúci personál sa má vyvarovať úzkeho kontaktu so stravníkmi. Obsluhujúci personál musí používať ochranné rúško.
- Pri manipulácii s nebalenými potravinami vrátane výdaja hotových jedál je obsluhujúci personál povinní používať jednorazové rukavice (môžu ich používať aj na druhý deň, ak vykonajú na nich dezinfekciu, alebo po opratí).
- Príbory baliť do servítok
- V prípade ak si zamestnanci sami nakladajú napr. polievky, šaláty atď. túto obsluhu má robiť personál
Spracované podľa materiálov RÚVZ so sídlom v Trenčíne a Pro Benefit s.r.o.